Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за различни картофени гарнитури

Идеи за различни картофени гарнитури

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
картофени топки

Ароматните картофки са перфектна гарнитура за различни видове месни ястия. Необходими са половин килограм картофи, триста грама кашкавал, четиристотин милилитра прясно мляко, едно яйце, сол и черен пипер на вкус, шест скилидки чесън, петдесет грама масло.

Намажете тава с омекнало масло, смесено с нарязан на ситно чесън. Обелете картофите, нарежете ги на кръгчета с дебелина четири милиметра, подредете ги в тавата.

Разбийте яйцето с млякото, солта и черния пипер. Половината от кашкавала настържете на едрото ренде, поръсете картофите и ги залейте с млечната смес. Сложете тавата във фурната и печете един час на 160 градуса.

След като картофите са готови, поръсете ги с останалия кашкавал и сложете да се запекат още две минути.

Друг вид гарнитура от картофи се прави от нарязани на едро картофи, които се сваряват в солена вода. Фурната се загрява до двеста и петдесет градуса.

В това време се прави сосът. Нарязват се една глава лук и един морков на ситно и се запържват до потъмняване. Добавя се една супена лъжица брашно, една супена лъжица доматено пюре, една чаена лъжичка соев сос и една чаена лъжичка захар. Добавят се и сто грама вряла вода.

картофено пюре

Намазва се тава с мазнина и след като картофите се прецедят, се слагат в тавата. С вилица се намачкват леко картофите, за да се разчупят, но не да се превърнат в пюре.

Отгоре се залива с малко зехтин и лимонов сок. Тавата се слага във фурната за пет минути и след това се поръсва с нарязан на ситно копър. След това отново се връща тавата във фурната.

Гарнитура с картофи

След още седем минути тавата се изважда, залива се със зеленчуковия сос и се оставя още седем минути да се пече във фурната.

Изискана гарнитура са картофените топчета с доматен сос. Обелват се един килограм картофи, пасират се и се добавят две яйца, петдесет грама масло, петдесет грама брашно и сол.

Замесва се картофено тесто, прави се на саламчета, от тях се режат парченца и се оформят топченца. Те се варят във вряща подсолена вода около пет минути. След това се вадят с решетъчна лъжица, поръсват се с настърган кашкавал и се поливат с доматен сос.

За приготвянето на соса нарежете на ситно една глава лук, добавете три ситно нарязани скилидки чесън, запържете леко и добавете сто грама доматено пюре, разредено с топла вода. Варете, докато не се сгъсти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest