Напоследък не ми остава много, много време да пиша, за това днес ще ви разкажа повече неща. Първото е как направих варен ориз със зеленчуци. Оризът ми е един от любимите продукти и ми напомня за студентските години. Имаше периоди тогава, когато обядвахме и вечеряхме само варен ориз. Бяхме като едни малко, весели и бедни китайчета. А рецептите – множество: ориз със сол, сладък ориз, ориз с яйца, ориз с черен пипер, понякога но много рядко добавяхме грах, а ведбъж дори и кълнове! Хубавото на тази рецепта е, че може да се използва и като основно ястие или като гарнитура към пиленца!
Необходимите продукти са:
- 1 глава ситно нарязан лук
- 1 ч. ч. бял ориз
- 150 – 200 гр. замразен микс зеленчуци, например – грах, царевица, чушка, моркови
- 2 с. л. градинска подправка; в нея има сол, така че трябва да се внимава да не се пресоли ястието
- щипка черен пипер
- няколко стръка нарязан магданоз
- 2 – 3 с. л. олио
Процедурата е изключително проста и тривиална. Загрява се мазнината и в нея се запържва лука до златисто. Добавя се ориза, който също се запържва, при непрекъснато разбъркване за около 2 – 3 мин. Залива се с 3 ч. ч. топла вода, добавя се градинската подправка и замразените зеленчуци. Всичко се вари до извиране на водичката, като трябва да се внимава за да не загори т. е. да се разбърква. Когато оризат и зеленчуците оврят, което става бързичко, махате от котлона, добавяте черният пипер и магданоза. Разбърквате леко и това е:
Наздраве!