Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Подходящи гарнитури за риба

Подходящи гарнитури за риба

Гарнитура за риба

Рибата е много полезна за организма и специалисти препоръчват да се похапва всяка седмица. Хубавото при този продукт е, че има различни начини на приготвяне, които няма да превърнат ежеседмичното й употребяване в банално – можете да си направите печена, пържена, супа, на скара.

Проблемът основно идва не от това как да приготвим рибата, а с какво да я съчетаем – за да бъде чудесна вечерята, към пържената или печената риба задължително трябва да има някаква гарнитура.

Единствените варианти, които се „раждат” в главата на всеки винаги са свързани с картофи. Може да си приготвите салата или пържени картофи, но ако искате да е нещо по-различно, нека разгледаме няколко предложения.

Риба със сос

Чудесна идея за печена или пържена риба е бял сос, който обаче е доста тежък и калоричен, така че може да не се хареса на всеки. Той се прави с майонеза, кисело мляко, копър, чесън, сол. Слагат се равни количество майонеза и кисело мляко, подправките са на вкус. Сосът е много подходящ за риба печена на скара или фурна.

Друг подходящ сос е с доматен сок или домати, малко босилек, малко чесън, лук и сол. Нарязва се много на ситно лука и се запържва, след което се добавят чесъна и настъргания домат или доматения сок. Оставете да се сгъсти и добавете подправките, по желание може да сложите и малко черен пипер.

Гарнитура с зеленчуци също е много добро предложение и за разлика от останалите две, е доста по-лека за стомаха. Може да използвате всякакви зеленчуци – грах, царевица, моркови, гъби, лук. Всички те трябва да се задушат, а ако имате необходимия уред, можете да ги приготвите и на пара. След като сервирате, сложете няколко капки лимонов сок.

И като стана дума за готвене на пара – чудесен избор за гарнитура за риба са карфиол и моркови, приготвени по този начин. Важно е да са посолени и да имат малко лимонов сок, за да не станат безвкусни. А ако желаете малко да промените картофената салата, добавете супена лъжица майонеза и малко царевица.

Разгледайте още най-добрите гарнитури за риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest