Супер гарнитура от аспержи, чери домати и лук

Остава само да съчините основното ядене
Супер гарнитура от аспержи, чери домати и лук

Не ви е нужен специален повод, за да си сготвите вкусна и полезна вечеря днес. Трябват ви само желание и малко свободно време. Ще ви подпомогнем във второто условие, като ви предложим тази бърза за забъркване гарнитура, подходяща комбинация за всяка гозба.

Желанието и основното ястие... оставяме на вас.

В крайна сметка, ако изхождате от максимата, че готвенето е всичко, значи вече разполагате с достатъчно стимули, за да се развихрите в кухнята и този път.

Иначе освен че е адаптивна, въпросната гарнитура е и хипер полезна. Защото аспержата е истински суперзеленчук. Ако не сте имали възможността да се запознаете с многобройните му хранителни достойнства, нека ги научим заедно. Зеленият сладур приличат подозрително много на праз по здравото стъбло, но се различава от него по малките листа, както и по острия връх.

Бързаме да ви кажем, че аспержите са отличен източник на калий, калций и желязо. Те могат да се похвалят и с добро съдържание на витамин C, както и на фибри. Добрата новина е, че не са калорични – в 100 грама има само 20 калории. Което автоматично ги превръща във верни приятели на редица хранителни режими.

И тъй като сме убедени, че ще се влюбите в тях от пръв поглед, предлагаме ви рецепта-гарнитура за цели шест порции. А преди да минем директно към готвенето, нека запишем необходимите продукти:

около 450 грама почистени и нарязани аспержи

330 грама чери домати, нарязани наполовина

2-3 глави ситно нарязан лук

2 супени лъжици бял винен оцет

2 супени лъжици мед

2 супени лъжици зехтин

сол и пипер на вкус

И старт!

Най-напред бланширайте аспержите във вряла вода за минута-две. После ги изплакнете и ги изцедете. В плитък съд ги комбинирайте заедно с чери доматите и лука.

Междувременно, в малка купа разбъркайте оцета, меда, солта, пипера и зехтина. Изсипете така спретната смес върху микса от аспержи. Покрийте с фолио и сложете гарнитурата да си почива в хладилника за час и половина, докато решите какво да бъде основното ядене.

Обаче, не размишлявайте дълго. Бързината на мисълта ще ви предпази от риска гарнитурата да се превърне... в основното ви хапване за вечерта.

Бъдете креативни и напълнете трапезата на въображението си. В противен случай просто ще си легнете... гладни.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април