Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да не ни се слепва оризът

Как да не ни се слепва оризът

Ориз с грах

В света на кулинарията има няколко неща, които са „връх” на върховете. Оризът и неговото разделяне на зрънца със сигурност не е от тях, но пък постоянното слепване е неприятно за естетичния вид на ястието.

Има една технология, която действа безотказно и оризът става като за списание. Отнема малко повечко време, но като всяко нещо, което искаме да стане перфектно и това изисква повечко труд. Всъщност проблемът в случая е, че трябва да сте почти постоянно до ориза и до котлона, за да наливате вода и да го наблюдавате.

Каквото и да приготвяте с ориз, ако искате да бъде на отделни зърна, пробвайте тази технология. Не е сложна, но пък оризът става наистина чудесен. Измивате си количеството ориз хубаво и се захващате за работа. Подправките, зеленчуците и миризмичките ги пропускаме – зависи кой какво иска да приготвя, а и те не са предмет на обсъждане.

Технологията е следната:

1. Запържвате ориза за около 3 минути като постоянно го разбърквате.

2. Пригответе си вода в зависимост от количеството ориз, което използвате. Водата, както знаете, трябва да бъде 3 пъти повече от ориза – на 1 ч.ч. ориз се слагат 3 ч.ч. вода.

3. След като оризчето се е запържило леко, започвате да прибавяте водата, но не цялата наведнъж. Наливате само част от нея – колкото да покрие ориза на около сантиметър над него.

4. Разбърквате лекичко и оставяте ориза да поеме цялата течност.

5. След това пак доливате същото количество вода и изчаквате да се поеме. Продължавате по същата процедура докато свърши водата.

Друг вариант е да използвате винаги бланширан ориз, но той има малко по-различен вкус.

Приготвен по технологията по-горе, оризът остава на зрънца, независимо дали е бланширан или е съвсем обикновен, въпреки че се приготвя малко по-бавно. Единственото, което е необходимо, е да сте около печката постоянно, за да не загори оризът.

Ако обичате ориз предлагаме да опитате още:

- пиле с ориз;

- спанак с ориз;

- или мляко с ориз;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
55
45
36
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Petar Doynov
Petar Doynov
16.02.2017 23:04
Варим всяко зърно поотделно?
7
1
Лили
Лили
15.02.2016 16:30
Технология???
За да не се слепва ориза трябва да се измие в няколко води /това е задължително и от хигиенна гледна точка/.
Запържване- пълна отживелица, водеща до гастрономически проблеми.
Измиване + здравословно готвене /вкл. желание и любов/ + подбрани подправки = качествено и вкусно ястие.
Бон Апети!!!
13
12
Галя Георгиева
Галя Георгиева
27.01.2016 20:48
Много коментари, много нещо.....От опит - 1:3 съотношение, водата завира с олиото и всичките други подправки, добавя се много добре измития ориз, вари се БЕЗ ДА СЕ БЪРКА, А САМО С РАЗКЛАЩАНЕ,задушава се, изстива и се разрохква с ръце.....
16
2
Диана
Диана
04.11.2015 15:59
Има и друг начин..Аз не запържвам ориз по здравословни причини. Правя го така - слагам ориза,бульона,олиото и черния пипер + две - три супени лъжици лимонов сок или оцет. Става много вкусно и зрънцата леко се пилеят.
11
1
Мастер Чеп
Мастер Чеп
03.11.2015 19:15
Оризът се запържва на слаб огън докато стане прозрачен , и към него докато е топъл с добавя гореща вода или бульон .
11
4
Мара Подробната
Мара Подробната
05.08.2015 12:19
Заливаш с гореща вода и не бъркаш много ястието.
10
2
чика
чика
16.03.2014 09:55
Просто накиснете ориза за около 30мин.след което излейте водата и го иставете да се отцеди в гевгир.Запържете го за около 3мин. В мазнина и добавете бульона или водата.
16
4
:)
:)
14.03.2014 12:24
С каква вода се залива ориза ? Топла или студена ?
2
4
Николай Колев
Николай Колев
01.04.2014 16:48
Задължително с гореща!
13
2
василева
василева
15.11.2013 08:57
За да не ви се слепва оризът,когато го готвите,прибавя се много налко лимонтозу кям хего,когато го ипържвате. Преди да добавите водата.Никога нама да се слепне и всяко зрънце ще е отделно от другите!
15
6
Димитрова
Димитрова
11.11.2013 18:07
Един още по-лесен вариант е когато се приготвя ориза на фурна да се обърка първо с олио(мазнина) и след това да се прибавя всичко останало.Мазнината не позволява да се слепят
8
5