Статиите на 1001 Рецепти

Каква гарнитура да изберем

  • Най-добре е месото да се поднася със зеленчукова гарнитура. В този случай организмът усвоява 80-85% от протеините. Ако месото е с кашеобразен сос, тогава се усвояват 70-75% от протеините. Освен зеленчуковите гарнитури са за предпочитане и заради съдържащите се в големи количества витамини и минерални соли в тях.
  • Пърженото месо се съчетава чудесно със зелена салата, домати, но може също да се поднася и с варен ориз и задушени моркови. Месото от гъска и патица се комбирина чудесно със задушено зеле и печени ябълки.
  • Агнешкото месо се съчетава добре със зелен фасул в доматен сос с чесън.
  • Телешкото и заешкото месо се комбинират идеално с макарони, а говеждото и вареният телешки език – с картофено или зеленчуково пюре, със задушени моркови със сос от хрян със сметана.
  • Пържената риба преди сервиране се полива с разтопено масло, напръсква се леко с лимонов сок и може да се поръси със счукан със сол чесън. Гарнира се с варени или пържени картофи.
  • Пърженото месо от птици и начуканите котлети се съчетават чудесно с варени или задушени моркови със сос бешамел.
  • Вареното кокоше или агнешко месо се комбинира добре с варен ориз и картофено пюре.
  • Картофеното пюре е подходяща гарнитура и за тлъсто свинско месо, салам, кренвирши, наденици, шунка.
  • Ако ястието е тлъсто, най-добре е да приготвите за него кисела гарнитура. Чудесен вариант е салата от кисело зеле, моркови и кисела ябълка.
  • Ако ястието е постно, тогава гарнитурата трябва да бъде по-наситена и калорична.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.