вторник, 15 юни 2010 г.

Tortino с червена леща, моркови и кус-кус



Още щом видях тази рецепта, не мирясах докато не я изпробвах. Струва ми се, тя е извън традициите на българската кухня, както като съчетание на продукти, така и като вкус. Точно затова ме и привлече - харесвам експериментите :)
Рецептата е приложима за спазващите пости или пък вегетариански начин на хранене. За любителите на месцето пък, би станала интересна гарнитура.



Продукти:
100 гр червена леща,
200 грама моркови,
100 гр кус-кус,
1 малка глава лук,
прясна мента,
сусам,
зехтин,
Сол и пипер

Сварете лещата в подсолена вряща вода за времето указано върху опаковката. Отцедете я добре. Внимавайте да не преварите, защото червената леща увира много бързо и се разкашква, ако се превари.
Сварете кус-куса във вряща подсолена вода с няколко капки зехтин. Когато е готов отцедете също много добре.
Нарежете морковите на ситни кубченца, накълцайте лука на ситно. Сгорещете зехтин в тиган и ги запържете. Добавете нарязаните на ситно ментови листа, объркайте и отстранете от огъня.Прибавя се лещата, кус-куса, сол и черен пипер на вкус (ако прецените и още малко зехтин) и всичко се обърква добре.
Намаслете добре формата, посипете сусам равномерно на дъното и изсипете сместа. Притиснете леко.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 40 минути или докато се образува лека златиста коричка отгоре.
Изпичането става в правоъгълна форма за терин или кекс, но аз реших да изпека в малки силиконови форми за мъфини, защото се опасявах от залепване. Сместа няма нещо, което да я споява, като яйце например и изваждането от формичките се оказа трудно - трябваше да се действа много внимателно. Навярно предимството на цялата голяма форма е, че съдържанието ще излезе по-лесно и наведнъж. Независимо в какво се пече, трябва да се поохлади преди да се извади от формата.
Следващия път ще опитам какво ще се получи, ако добавя яйце в сместа, това обаче ще промени изцяло постния характер на рецептата.

Източник на рецептата за това интересно блюдо е един от любимите ми блогове

8 коментара:

  1. Лети, много примамливо звучи :)
    А и ти така си го поднесла:)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Лети, много фино се е получило това ястие. Звучи интересно и вкусно. Поздрави и приятни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина звучи интересно. Любопитна съм как се вписва вкусът на ментата в това блюдо и как го прие домочадието? Прощавай за въпросите-моята дъщеря напоследък вегетариантства и аз търся подобни на твоята рецепти...

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, благодаря ти!
    Хубави и по-прохладни дни до края на седмицата!

    Мира, май сме на италианска вълна :)
    На мен, твоите тиквички ми се сториха доста интересни, много апетитно изглеждаха и ще пробвам при сгоден случай рецептата непременно!
    Сърдечни поздрави!

    Лара, наистина на пръв поглед за мен беше необичайна тази комбинация.
    Ментата може да си я замениш с джоджен, нали са от едно семейство, разликата няма да е чак толкова съществена. Колкото до вкуса, който ментата придава - много ми е трудно да ти го опиша... Може би е най-близо до вкуса на агнешката дробсърма или агнешко с ориз - имам предви на ориза, абстрахирай се от месното съдържание. Малко странен пример давам, но традиционно в тези рецепти се използва джоджен и аромата тук е подобен. Ох, не знам доколко успях да го опиша, ама за друг по-точен пример не мога да се сетя. На мен това ми напомни, когато го опитах.
    Съпругът ми много го хареса, майка ми го одобри, но каза, че ще е по-добро като гарнитура, отколкото като основно ястие, децата не пожелаха да опитат, те са много малки - на 4 г. и на 1г. и 10 мес., така че май не са критерий :)
    Дано не съм те объркала съвсем с тези дълги обяснения :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Лети много интересно и нетрадиционно звучи това:) Моята голяма щерка също не го избива на вегетарианство и това мисля че ще и допадне много.

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересна рецепта! Заинтригува ме комбинацията от продукти.
    В нашето семейство ще е по-скоро гарнитура ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Лети,
    Много хубава рецепта и представяне.
    Допадат ми съставките, вкусовете и ароматите.
    Чудесна лятна /а и постна/ идея.
    Поздрав и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Лулу, благодаря!
    Дано хареса на дъщеря ти, малко нетрадиционно е, но на мен ми хареса.

    Goldy, благодаря!
    Мен също ме заинтригува точно необичайната комбинация и ме предизвика да опитам.
    Сърдечни поздрави!

    Диди, благодаря за милите думи!
    Много поводи за усмивки и за теб!

    ОтговорИзтриване