Начало За нас Реклама Контакти

Пармезанова риба с гарнитура от тиквички

Снимка за Пармезанова риба с гарнитура от тиквички
45
Време за приготвяне: 45 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Още бабите ни са казвали, че е полезно поне веднъж в седмицата да се яде риба. Сигурно сте се чудили защо този ден е точно петък. Вярващите православни християни постят в петия ден от седмицата и не ядат месо. Ето защо се похапва ихтиофауна, както казват въдичарите. И ако рибата е прясна и уловена в чиста вода (за което можете да сте сигурно единствено, ако сте го сторили собственовъдично), е и здравословна.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 800 г филе от бяла риба
  • 2 с. л. брашно
  • 2  разбити белтъка
  • 100 г настърган пармезан
  • 4 с. л. олио за пържене
  • 3 тиквички, нарязани на тънки ивици
  • 1 глава червен лук, нарязан на кръгчета
  • 3 с. л. зехтин
  • 2 домата, нарязани
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 2 с. л. копър, нарязан на ситно
  •   сол на вкус
  •   пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Тиквичките и лукът се слагат в сгорещения зехтин. Разбъркват се 6-8 мин., докато се зачервят. Прибавят се доматите, копърът и лимоновият сок. Слагат се сол и пипер. Разбъркват се 2 мин. и се отстраняват от огъня.

  2. 2.

    Рибата се подсушава. Всяко парче се поръсва леко с брашно, потопява се в разбитите белтъци и се овалва в пармезана. рибата се пържи в малко мазнина, докато се зачерви. За да не загори сиренето, ако парчетата са по-дебели, могат да се запекат за 5-8 мин. загрята фурна на 180°С.

  3. 3.

    Сервира се с тиквичките и резен лимон.


Юни 2007
Още подобни рецепти
Коментари